למה אסור לוותר על מנוע חיפוש פנימי מושקע ומה חייבים לדרוש מצוותי הפיתוח כשהם בונים לכם את האתר? גלריית המומחים שלנו מציגה כללי בסיס וטיפים להתנהלות נכונה. קראו עד הסוף, המידע הזה יהיה שווה לכם הרבה כסף
1. אל תוותרו על החיפוש הפנימי נתחיל מהבסיס:
כ-30% מהמבקרים באתר שלכם יעשו שימוש בתיבת החיפוש הפנימי (search bar), אם תהיה אחת כזו. ישנם לא מעט מעצבי אתרים שמתייחסים לתיבת החיפוש כאל תוספת מיושנת מימים שבהם הגלישה הייתה אטית והאפשרויות הגראפיות מצומצמות. הנתון הזה, שמבוסס על ניתוח התנהגות גולשים אמריקאים ופורסם באתר searchengineland.com, מייתר את ההתלבטות בנוגע לשאלה הבסיסית שמוצבת בפניכם כשאתם מתכננים את האתר שלכם – כן, אתם רוצים שיהיה לכם ממשק שמאפשר חיפוש פנימי. עזבו רוצים, אתם צריכים את זה. "אף אחד לא יוותר מרצונו על שליש מהלקוחות שלו", אומר עמית אדלר, מקדם אתרים בגוגל, יועץ SEO ובעל תואר שני בהיסטוריה ופילוסופיה של המדע, "מה גם שבמקרה הזה מדובר ביותר מסתם לקוח מזדמן שמשוטט באתר, מתרשם ממנו וממשיך לעיסוקיו. מי שמבצע חיפוש הוא על פי רוב גולש שמגיע בשל לחוויית הרכישה: הנתונים מדברים על כך שכמחצית מהגולשים שמבצעים חיפוש יבצעו בסופו של דבר עסקה באתר".
2. ללכת עד הסוף חברות ישקיעו אלפי שקלים –
ובמקרים רבים גם רבבות ומאות אלפי שקלים – בפיתוח אתר שיבטיח נוכחות אופטימאלית ברגע שבו למישהו מהגולשים מדגדג בארנק. אלא שבאופן תמוה, בהרבה מקרים הפרפקציוניזם הזה ייעצר רגע לפני הישורת האחרונה. השקעה בשדרוג מנוע החיפוש הפנימי? בלא מעט מקרים צוות הפיתוח שלכם ינסה להסביר שאין שום סיבה להוסיף על תיבת החיפוש עוד פיצ'רים שייקרו את העלויות (ויסבכו בעבורם את העבודה). "צוותי פיתוח לא אוהבים להשקיע במנועי חיפוש. מבחינתם, הגישה הבסיסית היא ש'החיפוש הכי טוב זה גוגל'", אומרת מנהלת תוכן וקריאייטיב בכירה באחד מאתרי התוכן הגדולים במדינה, "אני נתקלת בזה פעם אחר פעם. אנחנו עובדים על פיתוח של אתר ומשקיעים אינספור שעות עבודה בלהפוך אותו למושלם, ואז בשלב הזה מנסים להסביר לי שחבל על המאמץ כי 'מי אנחנו שננסה להתעלות על גוגל'. במקום זה מעדיפים להשקיע בהתאמת עמוד נחיתה שיקלע בצורה מיטבית לחיפוש של הגולש הסביר בגוגל. זה כמובן חשוב, אבל זה אומר לוותר על היכולת להשיט את הגולש אצלך באתר והרי, בשורה התחתונה, אנחנו משקיעים בפיתוח כי אנחנו רוצים שהגולש יישאר באתר ויבצע פעילות קומרס".
3. השאיפה: להיות אוטוריטה בתחום
אבל זה שייצרת לגולש אפשרויות חיפוש לא אומר שבזאת סיימת את המלאכה. כדי לייצר ללקוח שלך חוויית רכישה מוצלחת, אתה צריך לספק לו תוכן זמין, נגיש ומהיר. אם הוא יתעסק יותר מדי בחיפושים, סביר להניח שתאבד אותו. "חשוב לאפשר ללקוח שלך לבצע חיפוש בתוך האתר, אבל אתה לא רוצה שהוא יתעסק בזה יותר מדי", אומר אתגר שפיבק, מנכ"ל חברת "פיקסל" ומחבר הספר "שיווק בעידן דיגיטלי", "בשורה התחתונה, אתה לא מנוע חיפוש, אתה אתר שמשתמש במנוע. החוכמה היא ללמוד מזה. אם תשקיע בללמוד את המאפיינים של המשתמשים שלך – מה הם מחפשים באיזה שלב של הגלישה, כמה זמן הם משקיעים בחיפוש – תדע מה אתה עושה נכון ואיפה צריך להשתפר. הפסיכולוגיה כאן פשוטה: אם הלקוח נכנס לאתר ומיד ניגש לחפש את המוצר הספציפי הוא רואה בך אוטוריטה בתחום וסיכוי סביר שהוא גם ירכוש. אם הוא משוטט מפה לשם, עושה חיפוש כזה ואז חיפוש אחר, כנראה שמדובר בפעולת מפלט. כבעל אתר אתה צריך לנתח את הפעולות שלו – ויש לא מעט כלים בשוק שמאפשרים ביצוע של ניטור הפעולות, כולל הקלטה של אופי השימוש שלו באתר – ומזה להסיק מסקנות שיסייעו לך להפוך לאוטוריטה".
4. להבין את הלקוחות שלך
כדי שתהפוך לאוטוריטה אתה צריך לדעת מה הלקוחות שלך רוצים – וזו, מן הסתם, שאלת מיליון הדולר (ולפעמים הרבה יותר, תלוי כמה גדול הביזנס שלך). ניתוח ביג דאטה הוא אחד התחומים המשמעותיים ביותר בכל תעשייה ובכל ענף, אבל לפעמים לא צריכים להשקיע הון בניתוח הררי מידע. התשובות מונחות ממש בפניך. "זה אולי נשמע קצת מוזר", אומר אלעד לוי, מומחה לווב אנליטיקס ומרצה בתחום במוסדות להשכלה גבוהה, שחתום כמלווה על בניית כמה מאתרי הסחר הגדולים בישראל, "אבל גם אם שורת החיפוש קצרה – אנשים רואים בזה הזמנה לשאול שאלות. כבעל אתר, חשוב לא רק לבדוק מה הרכישות הפופולאריות או מה החיפושים הפופולאריים, חשוב גם להיות ערני לאופן שבו אנשים מתנסחים אצלך בתיבת החיפוש. יש המון דאטה שאתה יכול לעבד אבל בוא נתחיל מלקחת את הטקסט החופשי הזה ולנתח אותו. אתה יכול ללמוד איך הקהל שלך חושב וברגע שתלמד להבין את הקליינטים שלך תוכל לספק להם מה שהם רוצים".
5. זמן איכות שווה דירוג
אחד האתגרים הגדולים העומדים בפני מפעילי האתר הוא היכולת לשלב בין מה שהגולשים רוצים לבין מה שאנחנו רוצים לספק להם. "חשוב לנו שהגולש לא יסתבך כשהוא מחפש משהו, כי אם זה יקרה הוא ילך לאתר אחר", אומרת מנהלת התוכן הבכירה, "מצד שני, אנחנו רוצים שהוא יישאר באתר גם אם הוא לא לגמרי נעול על מה הוא מחפש – וזה נובע מרכישת אמון באתר. זה תלוי בממשק משתמש טוב, בוויזואליה טובה, בתכנים איכותיים ובחיפוש נגיש שלא מסבך את הגולש. לשם כך יש מנהלי תוכן שממליצים לך למטה על כל מיני כתבות ש'אולי יעניינו אותך' ויש כל מיני באנרים שקופצים לך בזמן הגלישה, אבל בינינו, מי לוחץ כיום על באנרים? אם אני רוצה לייצר שיטוט איכותי, האתר שלי צריך להתאים לצרכים שלך. אם נכנסת לאתר וראית משהו מעניין שהוא לא בדיוק מה שאתה מחפש, אני רוצה להשאיר אותך אצלי ושתמשיך לשוטט באתר ולדייק את החיפוש. כאן אין תחליף למנוע חיפוש פנימי מצוין שיביא אותך במהירות ליעד ויגרום לשיטוט שלך באתר להפוך לשיטוט איכותי".ובהקשר זה, מדגיש פבל ישראלסקי, האיש שעומד מאחורי Ask Pavel, עמוד הפייסבוק ואתר הבלוגים הפופולרי ביותר בישראל בנושא שיווק טכנולוגי, מדובר ברווח כפול שיסייע לאתר שלך להתקדם בדירוג של גוגל: "כאשר משתמשים לא מוצאים באתר את מה שחיפשו הם עשויים לנטוש ולחלופין, כאשר יש להם מנוע חיפוש זה בעקיפין מגדיל את זמן השהייה שלהם באתר. וכאשר מחברים בין חיפוש פנימי מדויק לזמן שהייה מוגבר, מקבלים שני פרמטרים שמשפיעים לטובה על דירוג האתר בגוגל".
6. ביקורת עצמית בזמן אמת
ניתוח המידע חשוב, כאמור, לטובת הבנת הגולשים והתנהלותם אבל לא פחות חשוב – הוא יכול לשמש אתכם כדי לבקר את עצמכם בזמן אמת ולראות עד כמה האתר שלכם קשוב לצרכי השוק."כמנהל או בעלים של אתר, כל חיפוש מהווה בעבורך אינדיקציה", אומר אדלר, "זה מגלה לך מה המוצרים הפופולאריים שלך ועוזר לך לזהות טרנדים של דברים שפתאום מקבלים תאוצה. זה יאפשר לך להחליט בצורה מושכלת במה כדאי להשקיע ולקדם לפרונט כי סיכוי סביר שגולשים מזדמנים יתעניינו בו. מעבר לזה – זה יגלה לך מה חסר לך. אם אתה מוכר שוקולדים של 'עלית' ויש גולש אחד שכותב בתיבת החיפוש 'שוקולד לינדט', אתה יכול להרשות לעצמך להתעלם. אם אתה רואה מגמה כשיותר ויותר גולשים מחפשים את המוצר הזה, כדאי שתמהר לפנות ליבואן של 'לינדט' אחרת אתה מפסיד קליינטים".
7. פרדיקציה טובה או שלא צריך בכלל
אחת הדרכים הנפוצות להקל על הגולש המחפש את דרכו אל המוצרים היא פרדיקציה: מערכת שמנבאת מה אתה כותב על בסיס תוצאות נפוצות ומשלימה את הטקסט החסר באופן אוטומטי בהתאם לתכנים המופיעים באתר. "השלמה אוטומטית היא דבר נהדר", אומר לוי, שמכהן כסמנכ"ל שיווק ב"פיקסל", סטארט אפ בינלאומי המתמחה במערכות אוטומטית לניתוח קהלים באתר. "כשהפרדיקציה טובה זה מקל לך על התהליך – תוך שנייה אתה מוצא מוצר, מוסיף לסל וממשיך למוצר הבא, וזה דבר בעל ערך עצום כשמדובר על רשימת קניות מתמשכת. אבל, וזה דבר מאוד משמעותי – אם הפרדיקציה גרועה, עדיף שהיא לא תהיה בכלל. לצרוך העניין, אם ניגשתי למחלקת ירקות באחת מרשתות השיווק אונליין, הקלדתי 'ע' והוא משלים לי ל'עגבנייה', זה מצוין כי עגבנייה היא המוצר הנפוץ ביותר במחלקה. מצד שני, אם אני כבר ב'עג' והוא עדיין שולח אותי למקומות אחרים אז זה עשוי להכניס את הגולש לתסכול ברמה כזו שבפעם הבאה הוא יעדיף לרכוש בחנות אחרת".
8. אל תחנך, תיערך ויש גם צד נוסף למטבע הזה:
לפעמים דווקא הגולש הוא זה שלא יודע לדייק. וכך, לקוח שייכנס למחלקת הירקות וסובל משגיאות כתיב עשוי לכתוב אתה המילה "עגבנייה" עם האות א' בתחילת המילה. מערכת שלא תדע לזהות את המילה "אגבנייה" תאלץ אותו להתחיל לגלול ולחפש בין אין ספור מוצרים – או גרוע מכך, לחפש את המוצר באתרים אחרים."צריך לצאת מנקודת הנחה שלא כל לקוח שלך יידע להתנסח נכון", מוסיף לוי, "יש לגוגל כלי שנקרא Webmaster Guidelines, שנועד לסייע לבוני ומפעילי אתרים ומספק הנחיות כלליות לבניית האתר שלך. הם מגדירים מה נדרש מאתר טוב ואחד הדברים זה רמת המורכבות של הטקסטים באתר. בחתך עולמי – ההנחיה של גוגל מדברת על אתר שיהיה מותאם ליכולות של ילד בן 14. השיח ברשת רדוד והציפייה היא שרמת המורכבות של הגולש הממוצע לא תעלה על היכולות של ילד בכיתה ח', אחרת האתר שלך ייפגע. אתה צריך לכתוב לו באופן פשוט ואתה צריך להבין שהוא בעצמו לא יגלה רמת בקיאות גבוהה ברזי השפה. אל תנסה לחנך את הלקוח שלך להיות מה שהוא לא – קבל אותו כמו שהוא ותיערך לזה, או שתאבד אותו".
9. למה בעצם התכוונו שם?
ויש עוד כשל פנימי שעשוי למנוע מהקליינט שלנו למצוא את המוצר שאותו הוא מחפש – פערים בהתנסחות. מנוע חיפוש מושקע עשוי לזהות ש"קופסה" היא גם "קופסא", וכמובן שחשוב שהוא ילמד שישנה גם אופציה שהגולש יחפש בכלל "קופסאות" או ישתמש בסמיכות (נניח, "קופסת-גפרורים"), אבל האם הוא יידע שלעתים מדובר בכלל ב"חפיסה"? "זה כבר באמת אתגר משמעותי", מסכים לוי, "טעויות נפוצות קל למנוע באמצעות פרדיקציה טובה אבל יש מקרים שבהם ההתנסחות היא לא עניין מילוני. כי אם אני מחפש 'נייר כסף' ובחנות קוראים לזה 'נייר אלומיניום' אז פרדיקציה טובה תכוון אותי למוצר, אבל מה קורה אם בחנות קוראים לזה 'רדיד אלומיניום'? מנוע חיפוש טוב חייב 'להבין' את הקליינט, לעמוד על הפערים בין השפה היומיומית לשפה המוצרית ולשפת המשווק – ולדעת להשליך מאחד לשני. ברור שניתן למזער את הבעיות באמצעות קטגוריזציה אבל בעיקר באתרים שמיועדים לגולש שמנהל רשימת קניות ולא מחפש רק מוצר אחד, אתה צריך להתאים את מנוע החיפוש למידות הגולש ולא להיפך. וזה כמובן נכון שבעתיים ככל שהאתר גדול יותר"."סתם כדי לקבל פרספקטיבה, בואו ניקח בחשבון שעל פי סטנדרטים בינלאומיים אתר קטן הוא אתר שיש בו פחות ממאה אלף עמודים. ואם אתה שואל אותי, מנוע חיפוש מותאם חשוב גם אם יש לך אתר פצפון עם 20 עמודים", מוסיף אדלר, "קטגוריזציה היא דבר חשוב אבל אתה חייב לזכור שיש לך את הקשב של הלקוח לזמן מוגבל. אם אתה שולח אותו לבצע שלוש-ארבע פעולות בשביל לאתר מוצר אחד מתוך רשימה, קח בחשבון שבפעם הבאה שהוא יבוא עם רשימה הוא ילך לאתר אחר, נגיש יותר".
10. עשינו עסק ויש כמובן שורה תחתונה מאוד פשוטה:
כמה זה עולה לנו, כמה זה מכניס לנו ומה אנחנו צריכים לעשות בין לבין. "כבעל אתר אתה חייב להיות ערני כל הזמן, לבחון איפה הדברים עובדים כמו שצריך ואיפה נכון להשקיע", אומר שפיבק, שבין היתר משמש כמרצה בתחומי המדיה החברתית והשיווק באינטרנט בקריה האקדמית אונו, במרכז הבינתחומי ובמכללה למינהל, "אתה צריך להגדיר לעצמך value של לקוח מחפש ולדעת לחבר בין המדד הזה למדדים אחרים"."החיפוש הוא שביל שמוביל את הגולש לפעולה שמייצרת ערך מסחרי", מסכימה מנהלת התוכן הבכירה, "אבל הוא גם כלי להגדלת הפוטנציאל של האתר שלי. אם אני מנהלת נכון את מערך החיפוש אני מגדילה את שביעות הרצון של הלקוח ומשפרת את חוויית הגלישה שלו. אחר כך, אני יכולה לנתח את הפעולות שהוא ביצע ולעשות במידע הזה שימוש מושכל כדי להתאים את האתר שלי לדרישות הקהל. אם אני רואה שכל לקוח רביעי שהתעניין בציוד גננות חיפש גם ריהוט גן מבמבוק, אני אדע להיערך לזה. למשל, אני אפרסם מבצעים על ריהוט גן שיופיעו באזור מוצרי הגננות או אתחיל לייצר כתבות על סגולותיהם של מוצרי הבמבוק שיקפצו אחר כך בפייסבוק ללקוחות שעברו טרגוט. מעבר לזה, כמובן שפעולה טריוויאלית תהיה לדאוג לדפי נחיתה שתואמים חיפושים פופולאריים, כדי שבפעם הבאה שמישהו יחפש את המוצר הזה בגוגל, אני אחכה לו שם בתוצאות הראשונות וארוויח לקוח שגם מהחיפושים שלו, כמובן, אוכל ללמוד לגבי העתיד". • המידע מוגש בחסות חברת "מלינגו", יצרנית "מורפיקס Search", תוסף התוכנה המוביל לאיתור וקטלוג טקסטים בשפה העברית במנועי חיפוש